3D body scanning

Hoe werkt een 3D body scanner?

De scanner maakt gebruik van wit licht tijdens de meting (geen laserlicht), het best vergelijkbaar met het flitslicht van een fotocamera, maar dan minder sterk. Deze lichtflitsen zijn totaal ongevaarlijk voor de ogen en er komen ook geen schadelijke stralingen vrij. Aan mensen met epilepsie wordt wel aangeraden om de ogen gesloten te houden tijdens de meting.

Verschillende patronen van horizontale lijnen worden geprojecteerd op het lichaam door middel van projectoren, en dit gedurende 1,5 seconden. De patronen worden vastgelegd door vier camera’s die opgesteld staan in de meetcabine. Vervolgens berekent de software meer dan 180 lichaamsafmetingen in minder dan 30 seconden volgens de internationale standaard ISO 8559-1.

Hoe verloopt de meting?

In het filmpje op de mediapagina kan je zien hoe de body scan juist verloopt.

Voor de scan plaats je je voeten op de daarvoor voorziene voetafdrukken. Je staat ontspannen rechtop en kijkt recht voor je uit, met licht gebogen armen en je handen tot vuisten gebald. Zorg dat er zo’n 10 cm plaats is tussen je vuisten en je dijen, met de duimen het dichtst bij het lichaam gedraaid. Eén van de medewerkers zal je hierbij begeleiden en je positie eventueel corrigeren.

Welke kleding mag ik dragen?

Om correcte meetresultaten te bekomen, mag je in de 3d-bodyscanner enkel onderkleding dragen die nauw aansluitend is. 

Concreet wil dit voor de heren zeggen dat een slip of nauw aansluitende boxershorts aangeraden worden, zeker geen losse boxershorts. Een zwembroek of aansluitende zwemshorts zijn ook toegelaten.

De dames dragen een slip en een beha, liefst geen sportbeha. Een bikini mag ook, een badpak is dan weer minder geschikt omdat dit de borsten eerder platdrukt dan ondersteunt.

Belangrijk is dat de onderkleding NIET zwart mag zijn, omdat zwart het geprojecteerde licht van de scanner absorbeert in plaats van reflecteert en zo foute metingen kan veroorzaken. Alle andere kleuren van onderkleding zijn wel geschikt, met een voorkeur voor lichte kleuren en pastelkleuren.

Juwelen, polshorloges, brillen, armbanden ... kunnen de scanresultaten beïnvloeden. Het is beter deze af te doen vooraleer in de scancabine te stappen.

De nek en schouders moeten zichtbaar blijven. Hebt u lang haar dan moet dit worden opgestoken met een haarspeld, haarband of elastiek. Er kan je gevraagd worden een hoofdkapje of badmuts te dragen tijdens de metingen. De badmuts hoef je niet zelf mee te brengen.

Praktisch

Om de metingen zeer vlot te laten verlopen en de wachttijden te minimaliseren, beschikken we over 2 kleedkamers. Je kan dan gebruik maken van een kamerjas om de korte afstand van de kleedkamer naar de meettoestellen te overbruggen. Zo blijft alles zeer discreet. Als alles vlot verloopt duurt de volledige procedure per persoon een 15-tal minuten.

We vragen enkel er op te letten dat je de juiste onderkleding draagt. Indien dit toch niet zou lukken, dan is er nog geen probleem. Wij beschikken over voldoende onderkleding in verschillende maten die je kan gebruiken tijdens de scan. Haarspelden, elastiekjes, kamerjassen en dergelijke zijn hier eveneens beschikbaar.

Waar?

De metingen gaan door in het Fashion and Textiles Innovation Lab van de HOGENT, waar de meettoestellen opgesteld staan. Het FTI Lab is gelegen in de Buchtenstraat 9-11 in Sint-Denijs-Westrem. Klik hier voor een wegbeschrijving en informatie over de bereikbaarheid van het FTI Lab.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Jouw meetgegevens worden, uiteraard met jouw toestemming, bewaard in een database welke als basis dient om bijvoorbeeld nieuwe lichaamsmatentabellen voor de Belgische kledingindustrie te ontwikkelen. Persoonlijke gegevens, zoals naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres, worden niet bewaard. Enkel je leeftijd en geslacht worden gelinkt aan de meetgegevens. Deze gegevens worden enkel gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en zullen niet worden doorgegeven aan derden.

Na de bodyscan ontvang je een documentje met daarop jouw 3D-beeld en een lijstje met een 15-tal lichaamsafmetingen, zoals borst-, taille- en heupomtrek, been- en armlengte. De belangrijkste maten die je nodig hebt om kleding te kopen krijg je bovendien mee op een handig kaartje dat in je portefeuille past. Handig bij het shoppen!

Made with ‌

No Code Website Builder